Boligmarkedet i koronatider

Det er urolige tider, noe som påvirker de aller fleste. Både bedrifter og privatpersoner har måttet tilpasse seg en ny tilværelse, på godt og vondt. Så hvordan har egentlig koronaepidemien påvirket boligmarkedet i ditt område?

 

Vi ser noen regionale forskjeller og noen steder i Norge har fått kjenne mer på hva koronakrisen kan gjøre med boligmarkedet enn andre. Flere aviser melder at flere eiendomsmeglere i Viken og Vestfold har måttet permittere sine ansatte, etter redusert boligsalg den siste tiden.

Men i det store og hele har ikke boligmarkedet stoppet helt opp. Selv om boligprisene i mars gikk ned 1,4 % – og dermed faller i mars måned for første gang på syv år – er dette mindre enn man skulle forventet, hvis man tenker over hvor mye koronaviruset har snudd opp ned på hverdagen vår.

 

Hvilke erfaringer har EiendomsMegler 1 Horten/Holmestrand med boligsalg og –kjøp den siste tiden?

Kristine Rage Arntzen fra EiendomsMegler 1 Holmestrand kan fortelle at de har fått inn en del salgsoppdrag den siste tiden, men har merket nedgang på antall besøkende på visningene. Dette har variert ut i fra objekt, beliggenhet og pris. Men boligmarkedet står absolutt ikke stille, Arntzen kan fortelle at de har solgt 7 boliger i mars, og til nå har vi solgt 5 boliger i april.

En av boligene som nylig har blitt solgt, ligger i Frøyas vei i Hof. Den ble solgt til prisantydning kort tid etter første visning.

Frøyas vei 8

I likhet med Arntzen kan Inger Lise Hvam fortelle at det er flere som nå ønsker å sette i gang med salg av bolig. To av de siste boligene hun har solgt har gått over prisantydning, noe som viser en positiv trend i markedet. Hvam hadde nylig en budrunde på en enebolig i Holmestrand, hvor det kom 5 interessenter på visning. Det ble en aktiv budrunde, der begge budgiverne var fra Oslo. Boligene gikk hele 225 000 over prisantydning, noe som viser at markedet ikke har stoppet opp til tross for koronakrisen.

Jon-Henrik Malmø ved EiendomsMegler 1 Horten kan fortelle at markedet fungerer bra også i Horten, til tross for situasjonen vi er i. De fleste boliger som er lagt for salg er solgt, og også til gode priser – noe avhengig av type objekt. De opplever at det som selges oppnår gode priser og at det fortsatt er god aktivitet i markedet.

Men selv om hovedinntrykket er at det normalt sett går greit med boligsalg nå, er det også noen utfordringer. Situasjonen for de som er på boligjakt er noe todelt da en del er permittert og usikre på fremtiden, mens det på den andre siden har vært rentenedgang og flere yrkesgrupper jobber som normalt, og med en god ordrepågang.

 

«Den generelle oppfatningen er at de som har bestemt seg for å selge bolig i hovedsak ser positivt på å sette i gang med salgsprosessen nå.» – Jon-Henrik Malmø

 

Malmø kan fortelle at det praktiske rundt salgsprosessen fungerer veldig bra. Med digital kommunikasjon, elektronisk signering av dokumenter og oppmøte på visninger som er avtalt på forhånd, samt separate visningstidspunkter.

Wistings vei 48

En bolig som nylig er solgt er en 3-roms andelsleilighet i Wistings vei 48. Her var det kun 1 fellesvisning og leiligheten ble solgt til prisantydning dagen etter visning med 3 budgivere. Her var det god interesse og også privatvisninger i forkant av fellesvisningen, samt godt oppmøte på fellesvisningen. På fellesvisningen ble det satt opp en tid for hver visningsdeltaker slik at man på den måten unngikk mange mennesker inne i leiligheten på samme tid.